Iedereen kent het wel: Je wil snel iets opzoeken op het internet en twee uur later ben je nog bezig. Dat hebben we niet helemaal zelf in de hand: Aandacht en informatie zijn de munteenheden van een nieuw tijdperk, de infocratie. Nog nooit konden we zoveel te weten komen over een breed scala aan onderwerpen als nu. Tegelijk staan onze individuele vrijheden op het spel, omdat politieke en economische krachten ons op allerlei manieren online proberen te beïnvloeden. Ze slagen er geregeld in door middel van georganiseerde desinformatie en manipulatie mensen op te hitsen.
Dit vereist een kritische lik, die we moeten blijven trainen om te leren negeren wat geen aandacht verdient. Ignaas Devisch laat zien hoe we vanuit die weloverwogen onwetendheid opnieuw tot een geïnformeerde positie in de wereld kunnen komen. Hoog tijd dat we stoppen onszelf - en de democratie - kapot te informeren.
Over eerder werk:
"Een bijzonder lezenswaardig boek. Behalve een filosofische en historische verkenning van knagende gevoelens reikt Devisch ook houvast waarmee we onszelf uit het moeras kunnen trekken."
Knack over Rusteloosheid